چکیده خبر سیاستی: محققان در گزارشی جدید اصلاح سیاستهای خورشیدی آمریکا و تشویق همکاری نزدیکتر میان ایالات متحده و چین بر روی انرژی خورشیدی را پیشنهاد کردهاند. طبق تحقیق جدید استنفورد، صنعت انرژی خورشیدی که به سرعت در حال گسترش است میتواند به طور معنیداری از تغییرات اقلیمی جلوگیری کند و این امر تنها در صورتی که دولتها و بخش خصوصی به لحاظ اقتصادی و کارآمدتری به یکدیگر کمک کنند، امکانپذیر است. محققان مرکز استیون-تیلور استنفورد در رابطه با سیاست انرژی و مالی، ایالات متحده را تشویق میکنند تا طیف گستردهای از سیاستهای انرژی خورشیدی خود را بازنگری کنند تا مزایای بلندمدت این صنعت را در رابطه با آب و هوای جهانی و اقتصاد ایالات متحده به حداکثر برسانند. یک توصیه کلیدی این است که چین، که یکی از محرکان اصلی انرژی خورشیدی جهانی است و ایالات متحده همکاری نزدیکی بایکدیگر و با استفاده از نقاط قوت خود داشته باشند. تحقیق و توسعه فناوریهای خورشیدی توسط کمکهای قابل توجهی از سوی دولت ایالات متحده صورت گرفته است. با این حال محققان استنفورد دولت ایالات متحده را به افزایش بودجه برای تحقیق و توسعه انرژی خورشیدی و تشویق همکاریهای پژوهشی بین چین و ایالات متحده توصیه میکنند. این همکاری موجب نگرانیهایی مانند حفاظت از مالکیت معنوی و امنیت ملی میشود، اما همکاری هوشمندانه برای رشد خورشیدی بسیار مهم است. |
محققان در گزارشی جدید اصلاح سیاستهای خورشیدی آمریکا و تشویق همکاری نزدیکتر میان ایالات متحده و چین بر روی انرژی خورشیدی را پیشنهاد کردهاند.
طبق تحقیق جدید استنفورد، صنعت انرژی خورشیدی که به سرعت در حال گسترش است میتواند به طور معنیداری از تغییرات اقلیمی جلوگیری کند و این امر تنها در صورتی که دولتها و بخش خصوصی به لحاظ اقتصادی و کارآمدتری به یکدیگر کمک کنند، امکانپذیر است.
محققان مرکز استیون-تیلور استنفورد در رابطه با سیاست انرژی و مالی، ایالات متحده را تشویق میکنند تا طیف گستردهای از سیاستهای انرژی خورشیدی خود را بازنگری کنند تا مزایای بلندمدت این صنعت را در رابطه با آب و هوای جهانی و اقتصاد ایالات متحده به حداکثر برسانند.
یک توصیه کلیدی این است که چین، که یکی از محرکان اصلی انرژی خورشیدی جهانی است و ایالات متحده همکاری نزدیکی بایکدیگر و با استفاده از نقاط قوت خود داشته باشند.
دان ریکر، همکار نویسنده سیستم خورشیدی جدید و مدیر اجرایی استایر تیلور که یک مرکز تحقیقاتی مشترک شامل دانشکده حقوق استنفورد و مدرسه عالی تجاری استنفورد است، گفت: “چینیها نه تنها جهان را از نظر تولید تجهیزات خورشیدی هدایت میکنند، بلکه بزرگترین گسترش دهنده انرژی خورشیدی نیز هستند. رقابت آنها در حوزه تحقیق و گسترش مناطق فوق روز به روز در حال پیشرفت است و این شرایط ریشه تاریخی دارد؛ به بیان دیگر ایالات متحده از دیرباز در این حوزهها (انرژی) فعال بوده است. با یک دولت جدید فدرال و یک کنگره جدید، زمان آن رسیده که درباره نقش ایالات متحده در صنعت خورشیدی بررسیهایی صورت گیرد.
بازآموزی بازده سیاستهای ایالات متحده
انرژی خورشیدی در حال حاضر تنها حدود ۱ درصد از برق جهان را تأمین میکند، اما آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که فنآوری خورشیدی فتوولتائیک – پانل هایی که نور آفتاب را به برق تبدیل میکنند تا اواسط قرن حاضر به ۱۶ درصد میرسد و برخی حتی رشد بیشتری را پیشبینی میکنند.
محققان میگویند دولت ایالات متحده باید یک صنعت جهانی خورشیدی را در نظر بگیرد و به سرمایهگذاری در گسترش و تحقیق و توسعه انرژی خورشیدی و نیز برنامههایی که هزینههای انرژی خورشیدی را تعیین میکنند، بیشتر اهمیت دهد.
جفری بل، محقق در مرکز استیون تیلور و نویسنده اصلی گزارش، میگوید: “پول زیادی در حال حاضر برای انرژی خورشیدی در نظر گرفته شده است. ما در حال تلاش برای شناسایی سیاستهای عمومی و مکانیسمهای تأمین مالی خصوصی هستیم که این پول را به صورت مؤثر صرف کند و انرژی پاک را برای همه مردم افزایش دهد.”
تحقیق و توسعه فناوریهای خورشیدی توسط کمکهای قابل توجهی از سوی دولت ایالات متحده صورت گرفته است. با این حال محققان استنفورد دولت ایالات متحده را به افزایش بودجه برای تحقیق و توسعه انرژی خورشیدی و تشویق همکاریهای پژوهشی بین چین و ایالات متحده توصیه میکنند. این همکاری موجب نگرانیهایی مانند حفاظت از مالکیت معنوی و امنیت ملی میشود، اما همکاری هوشمندانه برای رشد خورشیدی بسیار مهم است.
محققان و فعالان این حوزه توصیه میکنند که در ساختار سیاستگزاری دولت مرکزی باید تجدیدنظرهایی شکل بگیرد. به این معنی که برای پیشرفت در حوزه انرژیهای خورشیدی و ایجاد موقعیتهای شغلی میبایست سرمایهگذاری بیشتری روی تحقیقات تکنولوژیک و فعالیتهایی از این دست انجام شود. در حال حاضر هدف سیاستهای اعمالی ایجاد شغلهای بیشتر در حوزه فعالیتهای مربوطه است؛ اما نکته اینجاست که کاهش تمرکز به مسائل پژوهشی در نهایت منجر به رکود و سکون در این زمینه میشود. امروزه محققان به این نتیجه رسیدهاند که سرمایه گذاری روی تحقیق و توسعه در زمینه انرژی خورشیدی، در دراز مدت میتواند تاثیر مثبت اقتصادی بیشتری داشته باشد (شغل بیشتری ایجاد کند) تا توجه و تمرکز روی “تولیدات محصولات” این حوزه[۱].
ریچر یکی از اعضای ارشد موسسه بروکینگز گفت: “مجموعهای از تصمیمات وجود دارد که دولت مرکزی ایالات متحده امریکا مسئول مستقیم سیاستگزاری و پیشبرد سیاستهای حوزه انرژی خورشیدی میباشد. در نتیجه آینده این صنعت وابسته به فعالیت دولت مرکزی است. این یک لحظه خوب است که باید آن را در عمق جدی در نظر بگیریم.”
افسانهها و تصورات اشتباه درباره چین
محققان وضعیت فعلی صنعت خورشیدی چین را تجزیه و تحلیل کرده و به توضیح چندین افسانه که در کشورهای غربی شایع است، پرداختهاند. بل گفت: “صنعت خورشیدی و بازار خاورمیانه به شدت در غرب غلط است. به عنوان مثال، تصوراتی وجود دارد که صنعت جهانی خورشیدی در چین متمرکز است و بازار خورشیدی آن تا حد زیادی برای سرمایهگذاری خارجی بسته است. با این حال، محققان دریافتند که شرکتهای انرژی خورشیدی غالب در چین، سرمایهگذاری بینالمللی را به طور فزایندهای افزایش میدهد و عملیات خود را در سراسر جهان گسترش میدهد.
علاوه بر این، این تحقیقلت نشان میدهد مقامات چینی و مدیران شرکتهای بزرگ مشتاق به کارگیری تعدادی از مؤسسات تأمین مالی کارآمدتر هستند که در غرب مورد استفاده قرار گرفته و به طور چشمگیری توسعه خورشید را در چین افزایش داده، یعنی بزرگترین بازار انرژی خورشیدی جهان هستند. بر اساس این گزارش، این علاقه جدید از سوی رهبران چین نشان دهنده فرصتی بالقوه برای آمریکا و سایر کشورهای غربی است.
یکی دیگر از ادعاهای غربی این است که چین نوآوری نمیکند، بلکه از پیشرفتهای تکنولوژیکی کشورهای دیگر برای کاهش هزینههای تولید خود استفاده میکند. براساس گزارش، چین، در حال توسعه تلاشها در راستای تحقیق و توسعه انرژی خورشیدی است. علاوه بر این، محققان چینی نتایج قابل توجهی را در تحقیقات خورشیدی به دست آوردهاند.
به عنوان مثال، تریتا سولار[۲]، یکی از بزرگترین تولید کنندگان انرژی خورشیدی در جهان، اولین شرکت در چین است که اخیراً توسط آزمایشگاه ملی انرژی تجدیدپذیر ایالات متحده به خاطر رکورد جهانی در بهرهوری از سلول خورشیدی آزمایشگاهی به رسمیت شناخته شده است. ترینا این رکورد را برای یک سلول چند هستهای سیلیکونی، نوعی سلول خورشیدی که در بازار جهانی غالب شده است، به دست آورد.
بل گفت: “چین اهداف بلند پروازانهای را برای پیشرفت در حوزه انرژی خورشیدی در نظر گرفته است. در زمینههای تولید و ارتقا باید گفت که چین همین حالا هم به ایالات متحده رسیده است (اگر سبقت نگرفته باشد). اما هدف ایالات متحده نباید شکست چین باشد؛ بلکه باید در فضایی رقابتی؛ از تجارب و پیشرفت های این کشور سود برد. برای تصویب سیاستهایی در جهت کاهش هزینه انرژی خورشیدی به نفع جهان و در این فرایند به نفع ایالات متحده “
[۲] Trina Solar
منبع: ساینس دیلی
برگردان: زهرا سعیدی، کارشناس ارشد سیاستگزاری عمومی
انتشار مطلب، با ذکر سایت سیاستگزاری عمومی ایران، بلامانع است.