چکیده: طبق گزارشات منتشر شده از سوی MIT، UC Berkeley و UCL، ردیابی (بررسی) دیجیتالی کارتهای اعتباری و تلفنهای همراه میتواند در درک بهتر شیوه زندگی شهری و تحرکات بشری استفاده شوند. این تحقیق با همکاری مؤسسه Grandata و Global Plus سازمان ملل متحد انجام شده است، بخشی از پروژه گستردهای است که توسط بنیاد سازمان ملل و بنیاد گیتس تأمین میشود تا وضعیت اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی زنان و دختران را در کشورهای در حال توسعه بررسی کند. دکتر ریکاردو کلاینته و رهبر گروه تحقیقاتی در این باره میگوید: «در این رویکرد، ما تحولات رفتاری انسانی را با اطلاعات اجتماعی و اقتصادی و جمعیت شناختی مورد بررسی قرار میدهد». «این اطلاعات ممکن است سیاستگزاران را قادر سازد تا به تصمیمگیریهای آگاهانهتری در مورد تخصیص منابع برای حل نابرابری اقتصادی، رشد اقتصادی و بهبود همبستگی اجتماعی مبادرت مبادرت ورزند». پرفسور مارتا سی گونزالز (از کالج محیط زیست برکلی)، و پژوهشگر اصلی مطالعه بیان میدارد: «اطلاعات به دست آمده از تلفن همراه، در حال حاضر برای برنامهریزیهای حمل و نقل استفاده میشوند. از طریق این تحقیق متوجه شدیم که دادههای کارتهای اعتباری میتوانند ما را در درک نحوه تحرکات و ارتباطات گروههای شهروندی، و همچنین نشان دادن الگوهای هزینهای آنها کمک کنند». |
طبق گزارشات منتشر شده از سوی MIT، UC Berkeley و UCL، ردیابی (بررسی) دیجیتالی کارتهای اعتباری و تلفنهای همراه میتواند در درک بهتر شیوه زندگی شهری و تحرکات بشری استفاده شوند.
در حال حاضر سوابق کارتهای اعتباری (CCRs) برای اندازهگیری شباهت فعالیتهای خرید استفاده میشوند، اما برای اولین بار محققان تلاش کردهاند از این دادهها به همراه گزارشهای تفصیلی تماس های تلفنی (CDRs) برای درک ریتم روزانه تحرکات و ارتباطات انسانی استفاده کنند.
ترکیب هر دو عامل بالا الگویی از رفتارهای اجتماعی و اقتصادی شهروندان را نشان میدهد.
برای انجام این مطالعه که اطلاعات آن در حال حاضر در مجلهی نیچر کامینکیشن (Nature Communication) منتشر شده است، محققان دادههای به دست آمده از کارتهای اعتباری نانشناس در یک شهر بزرگ را جمعآوری کرده، و براساس نتایج حاصل از مطالعهی آنها، جمعیت شهری را به شش گروه تقسیم میکنند.
دستهی “خانهدارها” را اغلب زنان سالمند تشکیل میداذند که تمایل اندکی به هزینه و تحرک داشته و معاملات اصلیشان در فروشگاههای مواد غذایی است. گروه “مسافران” (رفت و آمد کنندگان) عمدتاً مردانی بودند که در مناطقی دورتر از مرکز شهر زندگی میکردند (در حاشیهی شهر).
جوانان را میتوان به دو گروه تقسیم کرد: جوانترها که تراکنش اصلیشان بابت پرداخت هزینهی تاکسی بود. گروه بزرگتری از جوانها که دارای ارتباطی با شبکههای کامپیوتری و خدمات اطلاعاتی بوده، و هزینهای بالاتر از حد متوسط، هزینهی سایر گروهها داشتند و عمدتاً هم در مرکز شهر ساکن هستند.
این تحقیق با همکاری مؤسسه Grandata و Global Plus سازمان ملل متحد انجام شده است، بخشی از پروژه گستردهای است که توسط بنیاد سازمان ملل و بنیاد گیتس تأمین میشود تا وضعیت اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی زنان و دختران را در کشورهای در حال توسعه بررسی کند.
دکتر ریکاردو کلاینته (از مرکز تحلیل فضایی پیشرفته) و رهبر گروه تحقیقاتی در این باره میگوید: «در این رویکرد، ما تحولات رفتاری انسانی را با اطلاعات اجتماعی و اقتصادی و جمعیت شناختی مورد بررسی قرار میدهد».
«این اطلاعات ممکن است سیاستگزاران را قادر سازد تا به تصمیمگیریهای آگاهانهتری در مورد تخصیص منابع برای حل نابرابری اقتصادی، رشد اقتصادی و بهبود همبستگی اجتماعی مبادرت مبادرت ورزند».
پرفسور مارتا سی گونزالز (از کالج محیط زیست برکلی)، و پژوهشگر اصلی مطالعه بیان میدارد: «اطلاعات به دست آمده از تلفن همراه، در حال حاضر برای برنامهریزیهای حمل و نقل استفاده میشوند. از طریق این تحقیق متوجه شدیم که دادههای کارتهای اعتباری میتوانند ما را در درک نحوه تحرکات و ارتباطات گروههای شهروندی، و همچنین نشان دادن الگوهای هزینهای آنها کمک کنند».
«این روش اطلاعات زیادی در مورد دادههایی که از سراسر جهان جمع آوری شدهاند به ما میدهند، از جمله کشف توالی خرید براساس نوع و نقششان در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی».
این تیم تحقیقاتی دریافت که تجزیه و تحلیل CCRs به همراه CDRها نشان میدهند که زنان چگونه با عوامل استرسزایی مانند رکود اقتصادی و تغییرات سیاستهای کلان اقتصادی مقابله میکنند، و این روش زنان را قادر میسازد تا در چنین مواقعی از پولهای دیجیتالی به جای حمل پول نقد استفاده کنند.
این روش و نتایج حاصل از آن را میتوان در طراحی و مدیریت سیستمهای تأمین اجتماعی مؤثر در کشورها در حال توسعه استفاده کرد و میتواند به ویژه در توسعه مسائل شهری، مانند زیرساختهای برنامهریزی و نقشهبرداری محلهها، ارزشمند باشند.
منبع: ساینس دیلی