چکیده خبر سیاستی: پیشرفتهای اخیر هوش مصنوعی بیشتر به بایس مربوط است، پیش داوری این نوع سیستم میتواند تعصبآمیز باشد، این موضوع به آن معنا است که سیاستگزاران و سیاستمداران باید با اطمینان خاطر بیشتری از دموکراتیک بودن و همچنین با احساس مسئولیت بیشتری نسبت به جامعه، با آن رو به رو شوند.این جمله از دکتر باربارا ریبریو، مسئول تحقیقات ابتکاری دانشگاه منچستر، و محقق هوش مصنوعی و رباتیک نقل شده است: سیاستهای در حال توسعه انقلاب صنعتی نیازمند تدوین قوانین جدیدی در باب هوش مصنوعی و رباتیک است.
دکتر ریبریو در ادامه اضافه میکند: “از آنجایی که سرمایهگذاریهای هوش مصنوی توسط مالیات پرداخت میشود، سیاستگزاران باید تضمین کنند که منافع ناشی از آن نیز به خود مردم باز خواهد گشت.” در زمینه هوش مصنوعی و رباتیک: پیشرفت سیاستهای انقلاب صنعتی پیش رو، توسط Policy@Manchester، متخصصان و اشخاص آکادمیک آن در مقالهای آورده شده است. این مقاله به منظور کمک کردن به کارمندان، ساماندهان و سیاستگزاران تدوین شده است و هدف از آن ایجاد درکی متقابل از تاثیرات مثبت هوش مصنوعی بر صنعت، بهداشت، تحقیق و سیاست خارجه برای این گروه از جامعه است. یکی از مواردی که مقاله به بررسی آن میپردازد، جاییست که رباتیک با تأثیر مثبت خود در محیطهای کاری خطرناک، مانند پاکسازی سایتهای هستهای، به فعالیت میپردازد. |
پیشرفتهای اخیر هوش مصنوعی بیشتر به بایس مربوط است، پیشداوری این نوع سیستم میتواند تعصبآمیز باشد، این موضوع به آن معنا است که سیاستگزاران و سیاستمداران باید با اطمینان خاطر بیشتری از دموکراتیک بودن و همچنین با احساس مسئولیت بیشتری نسبت به جامعه، با آن رو به رو شوند.
این جمله از دکتر باربارا ریبریو[۱]، مسئول تحقیقات ابتکاری دانشگاه منچستر، و محقق هوش مصنوعی و رباتیک نقل شده است: سیاستهای در حال توسعه انقلاب صنعتی نیازمند تدوین قوانین جدیدی در باب هوش مصنوعی و رباتیک است.
دکتر ریبریو در ادامه اضافه میکند: “از آنجایی که سرمایهگذاریهای هوش مصنوی توسط مالیات پرداخت میشود، سیاستگزاران باید تضمین کنند که منافع ناشی از آن نیز به خود مردم باز خواهد گشت.”
او در ادامه میگوید:” اطمینان خاطر از عادلانه بودن پیشرفت هوش مصنوعی امری ضروریست. این تکنولوژی بر پایه دادههای بسیار و استفاده از الگوریتمهای پیچیده میباشد، همه این دادهها بر تصمیمگیری جوامع در موضوعات رفاهی و معشیتی، امنیت عمومی و برنامههای شهری تأثیر میگذارد.”
“در این مدل تصمیمگیریهای مبتنی بر داده، برخی از گروههای اجتماعی نادیده گرفته میشوند، دلیل این رخداد محروم بودن آن دسته از مردم از حداقل امکانات و دستگاههای لازم و یا نادیده گرفته شدن نیاز های آنها توسط داده است.”
در زمینه هوش مصنوعی و رباتیک: پیشرفت سیاستهای انقلاب صنعتی پیش رو، توسط Policy@Manchester، متخصصان و اشخاص آکادمیک آن در مقالهای آورده شده است.
این مقاله به منظور کمک کردن به کارمندان، ساماندهان و سیاستگزاران تدوین شده است و هدف از آن ایجاد درکی متقابل از تاثیرات مثبت هوش مصنوعی بر صنعت، بهداشت، تحقیق و سیاست خارجه برای این گروه از جامعه است.
با این حال، این گزارش تنها بر هوش مصنوعی متمرکز نمیباشد، بلکه بخشی از توجه آن معطوف بر روباتیک است. در این زمینه مقاله سعی میکند تفاوتها و شباهتهای میان دو بعد متفاوت تحقیقی و پیشرفتی (R&D) را بیان کرده و سیاستگزاران را به مواجهه با این دو تشویق میکند.
پروفسور آنا اسکایف[۲]، دستیار و سرپرست دانشگاه Policy@Manchester میگوید:” اگرچه چالشهایی که کمپانیها و سیاستگزاران هوش مصنوعی و رباتیک با آن مواجه هستند در بسیاری از جنبهها متشابهاند، با این حال این دو تکنولوژی به طور کامل از یکدیگر مجزا هستند، بسیاری از مفاهیم سوء برداشت میشوند، نه فقط توسط مردم عادی، بلکه گاهی اوقات سیاستگزاران و کارگزاران آنها نیز آنها را اشتباه برداشت میکنند. این موضوعی است که باید مورد بررسی قرار بگیرد.”
یکی از مواردی که مقاله به بررسی آن میپردازد، جاییست که رباتیک با تأثیر مثبت خود در محیطهای کاری خطرناک، مانند پاکسازی سایتهای هستهای، به فعالیت میپردازد.
پروفسور بَری لیناکس[۳]، پروفسور کنترل علمی و سرپرست گروه رباتیک UOM، اضافه میکند:” پیادهسازی رباتیک در صنعت، به خصوص در صنعت هستهای، نیازمند تغییرات فرهنگی و اجتماعی در کنار تکنولوژی پیشرفته میباشد.
“اشخاص ساماندهی بخش باید نسبت به رباتیک و کارهایی که از عهده آن خارج است آگاه باشند، آنها همچنین باید درک شفافی از توانایی آنها در ۵ سال آینده داشته باشند.”
این گزارش همچنین در مورد اهمیت دادههای بزرگ هوش مصنوعی در سلامت، مثلاً در مقابله با بیماریهای باکتریال نیز حرفی به میان آورده است.
لرد جیم اونیل[۴]، پروفسور افتخاری اقتصاد دانشگاه منچستر و سردبیر بخش میکروبهای مقاوم به درمان میگوید:” یکی از مصادیق مهم این تکنولوژی تلاش بینالمللی برای محدود کردن شیوع بیماریهای باکتریال میباشد. این تکنولوژی ۲۷ پیشنهاد و روش گوناگون که دربرگیرنده ۱۰ فضای مختلف هستند، به دست میدهد، از آنها به عنوان دهمین فرمان یاد میشود.
” تمامی ۱۰ فرمان حیاتی و متکی به یکدیگر هستند، در صورتی که یکی از آنها را بسیار مهم و خطیر بیابیم، باید به سرعت تشخیص داده شود. ما به گوگلی برای دکترها نیاز داریم تا از نسخه پیچی زیاد جلوگیری کنیم.”
طبیعت بیثبات هوش مصنوعی و رباتیک، منجر به آن شده است که بسیاری از متخصصین برای تکنولوژی، تأثیری به خصوص و وسیع را در زمینههای گوناگون و در سال آتی در نظر بگیرند. Policy@Manchester امیدوار است که تحقیقات انجام شده بر رباتیک و هوش مصنوعی، به یاری سیاستگزاران، صنعت داران و سازمان دهندگان شتافته و درک بهتری از نقش آینده این تکنولوژی در زندگی روزانه جامعه را به تصویر کشاند.
[۱] Barbara Riberio
[۲] Anna Scaife
[۳] Barry Lennox
[۴] Lord Jim O’Neil
منبع: ساینس دیلی
برگردان: زهرا سعیدی، کارشناس ارشد سیاستگزاری عمومی
انتشار مطلب، با ذکر نام سایت سیاستگزاری عمومی ایران، بلامانع است.